Power sharing class 10 mcq | power sharing mcq | Power sharing class 10 mcq online test

power sharing mcq quiz test | power sharing mcq quiz | power sharing mcq term 1 | power sharing mcq pdf download
power sharing mcq quiz test | power sharing mcq quiz | power sharing mcq term 1 | power sharing mcq pdf download

Power sharing mcq

Q. 1) Which of the following features are common  to Indian and Belgian form of power-sharing  arrangements?


A. Power is shared among governments at  different levels.

B. Power is shared among different organs of  government.

C. Power is shared among different social  groups.

D. Power is shared among different parties  and takes the form of competition.

(a) A, B, C, D       (b) B, C & D
(c) A & C             (d) A, C & D

[Ans. (b) B, C & D


Q. 2) In dealing with power sharing, which one of  the following statements is not correct about  democracy?


(a) People are the source of all political power.

(b) In a democracy, people rule themselves  through institutions of self-governance.

(c) In a democracy, due respect is given to  diverse groups and views that exist ina  society.

(d) In a democracy, if the power to decide is  dispersed, it is not possible to take quick  decisions and enforce them.

[Ans. (d) In a democracy, if the power to decide is  dispersed, it is not possible to take quick  decisions and enforce them

Rise of Nationalism in Europe Class 10 very short one mark Questions and Answers

power sharing mcq online test


Q. 3) A belief that the majority community should  be able to rule a country in whichever way it  wants, by disregarding the wishes and needs  of the minority is:


(a) Power Sharing(b) Central Government
(c) Majoritarianism
(d) Community Government [Ans. (c)

(b) Central Government


(c) Majoritarianism


(d) Community Government

[Ans. (c) Majoritarianism

power sharing mcq pdf


Q. 4) A system of ‘checks and balances’ is another name for which one of the following power ￾sharing arrangements:


(a) Power sharing among different social groups.

(b) Vertical division of power or power shared  among different levels of government.

(c) Horizontal division of power or power  shared among different organs of the  government.

(d) Power sharing in the form of political  parties, pressure groups and governments.

[Ans. (c) Horizontal division of power or power  shared among different organs of the  government.

power sharing mcq pdf download


Q. 5) Which one of the following statements about power-sharing arrangements is correct?


(a) Power sharing is necessary only in societies  which have religious, linguistic or ethnic  divisions.

(b) Power sharing is suitable only for big  countries that have regional divisions.

(c) Every society needs some form of power  sharing even if it is small or does not have  social divisions.

(d) Power-sharing is not necessary at all.

[Ans. (c) Every society needs some form of power  sharing even if it is small or does not have  social divisions.

power sharing mcq term 1


Q. 6) Consider the following statements about the ethnic composition of Sri Lanka:

A. Major social groups are the Sinhala￾speaking (74%) and Tamil-speaking (18%)?

B. Among the Tamils, there are two sub￾groups, Sri Lankan Tamils and Indian Tamils.

C. There are about 7% Christians, who are both Tamil and Sinhala.

D. Most of the Sinhala-speaking are Hindus or Muslims and most of the Tamil-speaking are Buddhists.


Which of the above statements are correct?

(a) A, B, C (b) A, B, D
(c) B, C, D (d) A, B, C, D



[Ans. (a) A, B, C

power sharing mcq quiz



Q. 7) Prudential reasons of power sharing stress on the facts that:

A. It ensures the stability of political order.

B. It reduces the possibility of conflict between social groups.

C. It gives a fair share to minority.

D. It is the very spirit of democracy.



Which of the above statements are correct?

(a) A, B (b) A, C & D
(c) All are correct (d) A, B & C

Ans:d) A, B & C

Leave a Reply